Μάθετε περισσότερα για το spam International versionΑναζήτησηΑρχική Σελίδα
ΜΕΝΟΥ
 

Το spam ξεκινά να λαμβάνει "τρομακτικές" διαστάσεις από το 2002 και έπειτα. Το ακόλουθο γράφημα δείχνει την δραματική αύξηση των spams και την τυπική θεματολογία τους.

(Πηγή: http://wiki.apache.org/spamassassin/Spam)

Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ SPAM

Η λέξη "spam" προέρχεται (όσο και αν αυτό είναι παράδοξω) από τις λέξεις spiced ham, δηλαδή πικάντικο ζαμπόν! Η αρχική προέλευση προέρχεται από το ένα διάσημο σκετς που μεταδόθηκε την δεκαετία του 1970 από μια καναδέζικη ομάδα ηθοποιών ονομαζόμενοι Monty Python ή απλά The Pythons. Στο σκετς δύο πελάτες προσπαθούν να παραγγείλουν πρωϊνό χωρίς spam, δηλαδή κρέας συσκευασμένο σε κονσέρβα από την εταιρεία Hormel Foods (βλ. φώτο) από ένα μενού που το περιέχει σε κάθε καταχώρηση του. Παρότι το σκετς ήταν σχετικά μικρό σε διάρκεια, η λέξη spam αναφέρθηκε 94 φορές παράλληλα με το παίξιμο ενός τραγουδιού για το spam.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ TO SPAM;

Στον κόσμο του Internet το spam δεν έχει κάποιο επίσημο ορισμό και έτσι κάποιοι θεωρούν spam τα διαφημιστικά μηνύματα που λαμβάνουν, ενώ άλλοι θεωρούν spam όλα τα μηνύματα που δεν επιθυμούν να λαμβάνουν. Ωστόσο, οι δύο πιο επικρατέστεροι επίσημοι ορισμοί για το spam είναι: α) "Αυτόκλητη Εμπορική Ηλεκτρονική Αλληλογραφία" (Unsolicited Commercial E-mail - UCE) και β) η "Αυτόκλητη Μαζική Ηλεκτρονική Αλληλογραφία" (Unsolicited Bulk E-mail - UBE). Με τον όρο "αυτόκλητη" εννοείται η αλληλογραφία η οποία δεν έχει προηγηθεί η συγκατάβαση του παραλήπτη για την αποστολή της, σε αντίθεση για παράδειγμα με τα ηλεκτρονικά ενημερωτικά μηνήματα (e-newsletters). Όπως γίνεται αντιληπτώ, η αναποτελεσματικότητα στην καθιέρωση ενός κοινά αποδεκτού ορισμού για το spam επηρεάζει αναμφισβήτητα και την επίλυση του πραγματικού προβλήματος.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ SPAM

Η μέχρι σήμερα πορεία του φαινομένου δείχνει ότι το spam ετησίως αυξάνει και καταλαμβάνει ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό της σημερινής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που κυμαίνεται από 20% έως και 70% σε κάποιες περιπτώσεις. Όσον αφορά το μέλλον του spam σύμφωνα με έρευνα της IDC η οποία αναπαριστάτε στο παρακάτω γράφημα το spam θα αυξάνεται σταδιακά αναλογικά με τον συνολικό αριθμό της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Αριθμός e-mails ανά ημέρα σε παγκόσμιο επίπεδο
(Διάφορες ειδοποιήσεις λαθών, Spam και προσωπική αλληλογραφία)

Πηγή: IDC, 2003

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ SPAM

 
Αξιολογήστε μας
Παρακαλούμε, αξιολο-γήστε το site όσον αφορά τις πληροφορίες που παρέχει για το φαινόμενο spam.

Άριστο
Πολύ Καλό
Καλό
Μέτριο
Ανεπαρκή


Ψηφίστε και δείτε τα αποτελέσματα

Spam...
Όχι, Ευχαριστώ...